9 0

Antoinette van den Ham

Werkt bij met Allerzorg sinds: 2012

Waarom ben je voor Allerzorg komen werken?

Antoinette: "Het sprak mij ontzettend aan dat je als kraamverzorgende bij Allerzorg kan werken met één gezin. Vroeger heb ik wel eens op rooster gewerkt, bij een andere organisatie. Dat heeft ook wel prettige kanten natuurlijk. Maar nu kan ik gewoon één gezin draaien, ook op dag 9 en 10. Dit geeft rust. Niet alleen voor mij, maar ook voor het gezin. Ik vind het ook leuk om een totaalplaatje te hebben van een gezin, je maakt elkaar mee van begin tot eind van de kraamweek. Ouders van een eerste kindje beginnen vaak wat onzeker, maar na een kraamweek laat je ze zelfverzekerd achter. Het is heel mooi om die groei te zien, vind ik."

Wat vind je het mooiste aan jouw werk als kraamverzorgende?

Antoinette: "Dat je zoveel verschillende mensen ontmoet. Over het algemeen is de kraamweek een blije tijd. Soms is het ook wel een uitdaging om mensen op weg te helpen en in een ander ritme te brengen. Maar die uitdaging spreekt mij juist ook aan. Je ziet de ouders in het begin, vooral met eerste kindje, zich afhankelijk opstellen van jou. Maar aan eind van de middag ga ik weg, en dan volgt die eerste nacht. Die vinden ouders vaak spannend. In de loop van de week zie je dat veranderen, en dan brengen ze ook eigen ideeën in. Dat vind ik mooi om te zien. En dat stimuleer ik ook. Ik stel vaak de vraag: “Hoe zou je het doen als ik er niet was geweest?”. Zo leg je het initiatief bij de ouders zelf."

Wat is het meest bijzondere dat je tijdens je werk heb meegemaakt?

Antoinette: "Heel bijzonder was de eerste keer kramen bij een gezin met een overleden kindje. Dat was heftig, maar ook speciaal om te doen. De moeder is gewoon bevallen, dus je moet ook de gebruikelijke controles doen en de juiste ondersteuning bieden. De ouders waren tijdens de zwangerschap op de hoogte gebracht dat het kindje niet levensvatbaar was, maar toch wilden ze op een natuurlijke manier bevallen. Ze gingen daar op een heel bijzondere manier mee om. Dat vond ik mooi om mee te maken."

Wat is het raarste of meest komische wat je tijdens je werk hebt meegemaakt?

Antoinette: "Ik was eens bij een gezin waarvan de moeder graag in een bevallingsbad wilde bevallen thuis. Uiteindelijk moest ze in het ziekenhuis bevallen. Toen ze thuiskwamen stond het bevallingsbad nog in de woonkamer. De vader wilde graag met het kindje erin. Toen het kindje eenmaal op de juiste temperatuur was, mochten ze in bad samen. Ik was net even iets pakken, en opeens stond de vader daar, poedelnaakt, en stapte zo het bad in. De moeder, die nog boven was, vroeg ook nog eens of ik foto’s wilde maken! Ja, zij waren wel heel vrij. Tegenwoordig vraag ik of de vader een zwembroek aan wil doen..."

Kun je eens een werkdag omschrijven?

Antoinette: "Na tien jaar ervaring kan ik dat zeker! In het geval van een kraamweek bij een doorsnee gezin start je de dag op met een ontbijtje. Dan doe je een aantal controles en ik bespreek altijd wat ouders willen die dag. Dat verschilt vaak bij een eerste, tweede of derde kindje. Dan probeer ik meestal in de ochtend het badje te doen, als er geen bezoek komt. We maken een planning, zodat de ouders ook weten hoe hun dag eruit gaat zien. Soms komt er bezoek, daar plan je dan een beetje omheen. In de middag is het vaak rustiger. Dan werk ik het dossier bij of doe ik wat huishoudelijke taken. Ik ben echt een doener en wil lekker bezig zijn. Soms bereid ik wat eten voor in de rustige uurtjes. De eerste paar dagen zijn wat langer. In de loop van de week is er wat meer stabiliteit en rust. Dan maak je ook wat kortere dagen. Bij gezinnen waar ook specialistische begeleiding nodig is, stem je na het werk bij het gezin ook nog een en ander af met leidinggevenden of andere collega’s van begeleiding. Thuis volg ik soms een e-learning of doe ik administratie, maar over algemeen geldt: thuis is thuis!"

Kun je iets vertellen over de (persoonlijke) ontwikkeling die jij hebt doorgemaakt bij Allerzorg?

Antoinette: "In 2009 ben ik alleen komen te staan met twee jonge kids en kwam ik in de bijstand terecht. Dat was een pittige periode. Door het UWV ben ik toen omgeschoold. Ik heb de opleiding tot kraamverzorgende gevolgd en ben weer gestart met werken! Daar ben ik best trots op. Bij Allerzorg is mijn zelfverzekerdheid verder gegroeid. Zowel door de ervaring die ik afgelopen tien jaar heb opgedaan, als ook door de scholing die we hier krijgen. In de kraamzorg veranderen er vaak dingen in de voorlichting en daar worden we bij Allerzorg altijd goed en tijdig op geschoold."

Allerzorg is specialist in zorg thuis. Wij willen mensen zorg bieden op de plek waar zij zich thuis voelen. Wat geeft jou nu een gevoel van thuis bij Allerzorg?

Antoinette: "Ik kan echt mezelf zijn bij Allerzorg! Alles is bespreekbaar, dat is heel fijn. Ik vind het ook prettig dat er korte lijnen zijn. En ik heb leuk contact met mijn collega’s. We regelen soms dingen onderling. Bij Allerzorg ben je geen nummertje: ze weten wie je bent!"

Bij Allerzorg vinden we het belangrijk om steeds te blijven innoveren en specialiseren. Kun je voorbeelden geven van wat jij vernieuwend vindt bij Allerzorg?

Antoinette: "Wat ik echt goed vind aan Allerzorg is dat we kunnen samenwerken met de verschillende specialismen bij Allerzorg. Zo hebben we bijvoorbeeld begeleiding bij kindzorg en daar wordt soms ook kraamzorg bij ingezet. Soms pas na een aantal weken na de geboorte. Dat vind ik echt een mooie ontwikkeling."

Wat zou je tegen je toekomstige collega willen zeggen?

Antoinette: "Welkom bij Allerzorg! Iedereen hier heeft hetzelfde doel in de kraamzorg, maar doe het vooral op je eigen manier. Blijf dus gewoon jezelf en hou plezier in je werk!"

Ik kan echt mezelf zijn bij Allerzorg! Je bent hier geen nummertje: ze weten wie je bent.

Antoinette van den Ham
Kraamverzorgende | Kraamzorg

Antoinette
Meest recente vacatures

{{offer.title}}

Wondzorg
  • {{offer.department.split('Allerzorg | ').join('')}}
{{offer.city}}Bekijk vacature