9 0

Denise Vellekoop

Werkt bij Allerzorg sinds: april 2018

Waarom ben je voor Allerzorg komen werken?

Denise: "Vroeger heb ik altijd gewerkt in het ziekenhuis, maar ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Ik ben toen gestart bij Flexiekids. Sinds januari 2019 is Flexiekids onderdeel van Allerzorg. Die overname is soepel verlopen. We zijn goed meegenomen in alle stappen die gezet zijn. Er is veel tijd geïnvesteerd in uitleg over waar we staan en waar we naar toe gaan. Natuurlijk moet je ook wennen aan nieuwe dingen. Bijvoorbeeld aan het werken met een nieuw systeem. Gelukkig hebben we cursussen gekregen over hoe het systeem werkt en er is ook veel uitgelegd tijdens teamvergaderingen."

Wat vind je het mooiste aan jouw werk als kinderverpleegkundige?

Denise: "Het mooiste aan kinderverpleegkundige in de thuiszorg is dat je veel tijd hebt voor je cliënten. In het ziekenhuis moet alles veel sneller en heb je een enorme administratielast. Nu heb ik een half uur voor een client. Natuurlijk zien kinderen je liever gaan dan komen, want ze willen niet anders zijn dan hun leeftijdsgenootjes. Maar als het nodig is, dan heb je de tijd. En de afwisseling is heel leuk. Ik rij routes en zie soms 8 tot 10 kinderen op een dag. Dat is soms ook wel heftig, maar dan kun je in de auto even bijkomen. En als je bij het volgende kindje bent dan kun je weer door. Het is ook soms uitdagend werk. Je krijgt namelijk ook te maken met kinderen die niet willen en kinderen reageren heel primair. Dan moet je van goeden huize komen om ze toch zover te krijgen om te doen waarvoor je bent gekomen."

Wat is het meest bijzondere dat je tijdens je werk heb meegemaakt?

Denise: "Ik heb eens een intake gedaan in het ziekenhuis voor een kindje dat geboren was met een vernauwde linkerlong, die zat dicht. Ook had ze problemen met het middenrif en verlamming van de stemband. Ondanks alle problemen was het kindje stabiel genoeg om naar huis te gaan. Je kunt je voorstellen dat de ouders redelijk gestresst naar huis gingen. Het is zo mooi om te zien hoe de ouders dan toch rustiger worden, naarmate je langer bij ze thuiskomt. Ze konden de zorg opeens weer aan. Je brengt rust in het gezin waardoor ze verder kunnen. Het gezin gaat weer draaien zoals ze gehoopt hadden. Natuurlijk met aanpassingen, maar je ziet die rust komen. En dat is heel bijzonder. En daar draag je als kinderverpleegkundige aan bij."

Wat is het raarste of meest komische wat je tijdens je werk hebt meegemaakt?

Denise: "Er was een keer een vader die in paniek opbelde: het dopje van de sonde van zijn kindje was eraf en er moest een nieuwe in. In het ziekenhuis kun je dan zo een nieuw dopje krijgen. In thuiszorg moet je soms inventief zijn. Zo had die vader bedacht om de sonde vast te smelten! Met een aansteker had hij heel voorzichtig de dopjes aan elkaar vast gesmolten. En het werkte! Dat moet ik onthouden, dacht ik! Het scheelde een vervelende sondewisseling voor het kindje. Komisch is het misschien niet, maar wel mooi!"

Kan je een werkdag omschrijven?

Denise: "Meestal begin ik tussen acht uur en half negen in de ochtend. Dan start ik bijvoorbeeld met wondzorg en het toedienen van antibiotica. Dan rijd ik naar een kindje met diabetes. Dat is vaak op locatie, bijvoorbeeld op school of het kinderdagverblijf. Dan rijd ik naar een kindje op locatie dat niet kan plassen, om te katheteriseren. Vervolgens help ik een kindje met sondevoeding, vaak ook op een kinderdagverblijf. Dan is het lunchtijd, piektijd voor ons! Ik behandel regelmatig kinderen met diabetes. Daarna weer sondevoeding of katheteriseren op locatie, of langdurige zorg ergens om ouders te ontlasten. Die kunnen dan bijvoorbeeld een boodschap doen of even bijslapen. Rond 16.00 uur vaak diabeteszorg op een buitenschoolse opvang. En ik sluit de dag af met bijvoorbeeld darmspoelen, dat gebeurtdan wel thuis bij de cliënt."

Kun je iets vertellen over de (persoonlijke) ontwikkeling die jij hebt doorgemaakt bij Allerzorg?

Denise: "Voor mij een belangrijke persoonlijke ontwikkeling is dat er rust is gekomen bij ons in het gezin thuis. In het ziekenhuis had ik veel onregelmatige diensten. Nu heb ik één keer in de drie weken een bereikbare avonddienst en als er niet gebeld wordt, dan ben ik gewoon thuis. Dat is heel lekker. Vakinhoudelijke ontwikkeling is er door de overname nog niet van gekomen. Maar ik ben naast gespecialiseerd kinderverpleegkundige ook gediplomeerd kraamverpleegkundige, dus ik weet zeker dat er binnen Allerzorg een mooie ontwikkeling voor mij mogelijk is."

Allerzorg is specialist in zorg thuis. Wij willen mensen zorg bieden op de plek waar zij zich thuis voelen. Wat geeft jou nu een gevoel van thuis bij Allerzorg?

Denise: "Dat gevoel van thuis is zo belangrijk voor onze cliënten. Wij zijn als zorgverleners te gast bij het kind. Je conformeert je naar de normen en waarden van het gezin. Zo kunnen we op maat gemaakte zorg bieden op de plek waar iemand zich thuis voelt. Voor mij persoonlijk geldt dat ik met plezier naar mijn werk ga en er veel lol in heb. Ik ben op het werk niet anders dan als ik thuis ben. En dat voelt voor mij als thuiskomen."

Bij Allerzorg vinden we het belangrijk om steeds te blijven innoveren en specialiseren. Kun je voorbeelden geven van wat jij vernieuwend vindt bij Allerzorg?

Denise: "Als Allerzorg bieden we steeds meer chemokuren thuis. Kinderen met leukemie die in de eerste fase van kuren zitten, moeten iedere dag een shot chemo en een keer in week grote zak. Die grote zak moet in ziekenhuis, maar de rest van de kuur kunnen wij thuis geven. Die ziekenhuis verplaatste zorg vind ik vernieuwend."

Wat zou je tegen je toekomstige collega willen zeggen?

Denise: "Kom een dagje meelopen en merk hoe leuk ons werk is! "

Als kinderverpleegkundige breng je rust in het gezin waardoor ze weer verder kunnen. Het gezin gaat weer draaien zoals ze gehoopt hadden. En dat is heel bijzonder om te zien.

Denise Vellekoop
Gespecialiseerd kinderverpleegkundige | Medische kindzorg

Lees het verhaal van Denise
Denise
Onze nieuwste vacatures

{{offer.title}}

  • {{offer.department.split('Allerzorg | ').join('')}}
{{offer.city}}Bekijk vacature