9 0

Heleen van Dulk is al vijf jaar consulent voor Care for Cancer

Heleen den Dulk is oncologieverpleegkundige in het borstkankerziekenhuis, het Alexander Monro in Bilthoven. Hier werkt zij op de chemo-unit, waar de dagbehandelingen worden uitgevoerd en de poli palliatieve zorg. Naast haar werkzaamheden in het ziekenhuis is zij ook sinds 5 jaar consulent bij Allerzorg Care for Cancer. "Het is voor mij een bewuste keuze om de rol van consulent naast mijn werkzaamheden bij de Alexander Monro te vervullen. In het ziekenhuis kom ik vaak mensen tegen die nog met vragen zitten op het moment dat zij uit het ziekenhuis thuis komen. Juist in die eigen omgeving antwoorden geven aan patiënten is een concept wat ik erg aanspreekt", vertelt Heleen.

Thuis op de bank komt dé vragen

"Vaak komen de vragen pas als de patiënt weer thuiskomt in de eigen omgeving. Het zijn met naam vragen die te maken hebben met de persoonlijke levenssfeer, bijvoorbeeld: vragen over werk, kinderen, financiële gevolgen van omgaan met de dood. Juist de nazorg is voor kankerpatiënten zo belangrijk. In het ziekenhuis worden patiënten vaak geleefd, hier heeft de kunsten van de verpleegkundige de regie. Thuis in de eigen omgeving hebben ze zelf de regie. Bij elke patiënt staat er iets anders voorop en kun je als consulent de vraag achter de vraag stellen. Het is belangrijk om uit te zoeken waar iemand de meeste behoefte aan heeft."

Als consulent stap je in het leven van de cliënt

"Door in het persoonlijke leven van een cliënt kun je sneller problemen krijgen in de perspectiefplaatsen. Hoe mensen wonen geeft een indruk van hoe een cliënt met de ziekte omgaat, bijvoorbeeld van iemand alleenstaand is van een thuiswonend gezin heeft. Iedereen komt in aanmerking voor de Allerzorg Zorg voor Kanker nazorg. Helaas is nog niet iedereen op de hoogte dat dit mogelijk is. Aanmeldingen komen vaak uit het ziekenhuis, een keer via de huisarts van soms cliënten op eigen initiatief."

Je maakt echt het verschil, daar krijg ik kippenvel van!

"Ik krijg van cliënten vaak terug dat ze het zo fijn vinden om een sparringpartner te hebben tijdens het behandeltraject waar de cliënt in zit. Iemand die objectief meekijkt en geen onderdeel is van het behandelteam. In onzekere situaties is het fijn als iemand normaal van bevestiging geeft. Het meest bijzondere wat ik in vijf jaar als Care for Cancer consulente heb meegemaakt was het bijstaan van een alleenstaande dame. Ik heb een aantal fijne gesprekken met haar gehad, na deze gesprekken werd zij terminaal. In die periode heb ik haar ook nog kunnen bezoeken. Een paar maanden na haar overlijden kreeg ik een bos bloemen opgestuurd. Met een kaartje waar ze zelf nog een tekst op had geschreven om mij te bedanken. Zij had haar broer gevraagd dit te doen. Dat vond ik zo bijzonder, ik krijg er nog kippenvel van als ik denk."

Het is voor mij een bewuste keuze om de rol van consulent naast mijn werk als verpleegkundige in het ziekenhuis te vervullen. In het ziekenhuis kom ik vaak mensen tegen die nog met vragen zitten op het moment dat zij uit het ziekenhuis thuis komen. Juist in die eigen omgeving antwoorden geven aan patiënten is een concept wat ik erg aanspreekt.

Heleen den Dulk
Consulent Care for Cancer |

Lees het verhaal van Heleen
Heleen
Onze nieuwste vacatures

{{offer.title}}

  • {{offer.department.split('Allerzorg | ').join('')}}
{{offer.city}}Bekijk vacature