9 0

Margaretha Joustra over werken als kinderverpleegkundige bij Allerzorg

Margaretha Joustra kwam tien jaar geleden in dienst bij Allerzorg. Daarvoor werkte ze in een revalidatiecentrum voor kinderen. 'Toen ik bij Allerzorg begon, had ik nog niet de juiste opleiding tot kinderverpleegkundige. Ik heb bij Allerzorg eerst intern de opleiding tot verpleegkundige gevolgd en daarna nog de kinderaantekening gehaald. Ontzettend fijn dat dit kon! 

Hoe bevalt het werken bij Allerzorg?

Ik vind het werken bij Allerzorg heel erg leuk. Ik werk er intussen al 10 jaar met veel plezier. Met kinderen werken vind ik erg fijn. Wat mij vooral aantrok is dat kinderen zorg krijgen in hun eigen veilige omgeving en minder vaak naar het ziekenhuis moeten. Voor kinderen zorgen vraagt wel een zekere flexibiliteit, je moet kunnen meebewegen met de ouders en het kind. Het is belangrijk om naast het kind, ook een goede band te hebben met de ouders en juist die samenwerking op te zoeken. Kinderen zijn erg stoer en hebben veel veerkracht. Het zijn juist de ouders die het moeilijk hebben, die zien een bepaald toekomstbeeld en het kind ziet dat, afhankelijk van de leeftijd, niet. Een steun zijn voor het hele gezin geeft mij erg veel voldoening.

Waarom heb je gekozen voor een thuiszorgorganisatie?

Juist de kinderen verzorgen in hun eigen vertrouwde omgeving vind ik heel erg fijn. Dat doet kinderen ook echt goed. De angst die ze voelen voor het ziekenhuis beleven ze thuis in mindere mate. Ze kennen ons als verpleegkundige, doordat we met een vast team de zorg verlenen binnen het gezin. Daarnaast dragen wij ook geen witte jas, wat al een vertrouwder gevoel geeft bij kinderen. Doordat je vaak intensief zorg verleent krijg je echt een band met het kind en het gezin.

Hoe ziet je werkdag er uit?

Elke werkdag is verschillend. Zo kan het zijn dat ik de ene dag voor een kind met beademing zorg. Als ik in de ochtend start neem ik de zorg over van de nachtdienst. Vervolgens ga ik met het kind mee naar school. Ik ben de hele dag bij het kind om ten alle tijden de situatie van het kind te kunnen observeren en beoordelen en zo nodig in te kunnen grijpen mocht zich een calamiteit met bijvoorbeeld de beademingsapparatuur voordoen. Na de schooldag gaan we weer naar huis en draag ik het kind over aan de ouders. Op andere dagen zorg voor kinderen met bijvoorbeeld: zuurstoftherapie, sondevoeding, geef ik injecties en palliatieve zorg. Die combinatie van verschillende manieren van zorg verlenen, vind ik heel erg fijn en uitdagend.

Wat is het meest bijzondere dat je hebt meegemaakt in je werk?

Het meest bijzondere is dat je er elke dag weer voor een gezin kunt zijn. Daarnaast merk ik ook binnen Allerzorg dat collega’s er voor elkaar zijn. Zo was er een kind in Leeuwarden, regio Friesland, dat zou komen te overlijden. Helaas was door omstandigheden het team daar voldoende ruim om 24 uur per dag beschikbaar te kunnen zijn voor deze terminale zorg. Op dat moment hebben we onderling een team opgericht met collega’s uit andere regio’s. Dat was een heel mooi gebaar, voor zowel de ouders als de collega’s.

Ook aan de slag als kinderverpleegkundige bij Allerzorg? Wij zoeken nieuwe collega's in diverse wijkteams, bekijk de vacatures kinderverpleegkundige en solliciteer.  

Een steun zijn voor het hele gezin geeft mij erg veel voldoening!

Margaretha Joustra
Kinderverpleegkundige |

Lees het verhaal van Margaretha
Margaretha
Onze nieuwste vacatures

{{offer.title}}

  • {{offer.department.split('Allerzorg | ').join('')}}
{{offer.city}}Bekijk vacature