9 0

Petra de Vries

Werkt bij Allerzorg sinds: 2012 als coördinator palliatieve terminale zorg 

Waarom ben je voor Allerzorg komen werken?

Petra: "Acht geleden zocht ik een nieuwe baan. Ik volgde toen de opleiding MBO verpleegkunde. Een medestudent werkte bij Allerzorg in een wijkteam in Groningen. Zij was daar zo enthousiast over en vroeg of ik een dagje wilde meelopen. Dat heb ik gedaan, ik was gelijk verkocht! Ik vond het mooi dat er tijd en aandacht was voor mensen. Ik hielp mensen douchen en had ruimte voor een kop koffie en een praatje. In 2015 kwam er een plek vrij bij de palliatieve terminale zorg. Daar heb ik altijd van gedroomd, en die kans heb ik dan ook vol overgave gegrepen!"

Wat vind je het mooiste aan jouw werk als PTZ coördinator?

Petra: "Vorig jaar heb ik een team palliatieve zorg in Groningen opgezet. We werken nu met z’n zessen. Als coördinator regel ik de planning en keur ik uren goed. Maar verder werk ik gewoon mee in de zorg. Het allermooiste aan het werken in de zorg vind ik het contact met cliënten. Ik kan hen zoveel eigenwaarde geven. Ook vind ik het mooi om mensen regie in hun leven terug te geven. Ik kan urenlang met mensen praten; over de dood, hoe ze terugkijken op hun leven, waar ze trots op zijn en waar minder trots op. Ik heb er geen woorden voor waarom ik het zo mooi vind. De zorg zit in mijn hele wezen, dat voelt niet als werk."

Wat is het meest bijzondere dat je tijdens je werk heb meegemaakt?

Petra: "Heel veel! Maar onlangs ook wel een bijzonder verhaal van een vrouw die helemaal alleen was, zonder familie. Ze wilde ook graag alleen sterven en had daar vrede mee. Dat vond ik moeilijk. En niet alleen ik! Ik werk veel samen met huisartsen en praktijkondersteuners, ook zij hadden het er moeilijk mee. Haar proces heeft 3 weken geduurd, dat is best lang. We vonden haar 's ochtends dood in bed - alleen, precies zoals ze het wilde. Ook al was het hartverscheurend dat zij alleen gestorven was, het voelde goed dat we haar de keuze over haar eigen overlijden hadden gegeven en dat we haar keuze hadden gerespecteerd."

Wat is het raarste wat je tijdens je werk hebt meegemaakt?

Petra: "Ik maak zoveel gekke dingen mee! Een tijdje geleden belde een huisarts om te vragen of ik de pompen kon aanleggen bij een stervende vrouw. Tijdens het aanleggen maakte deze mevrouw zoveel grapjes dat ik dacht: "Dit is geen stervende vrouw, ik kan haar niet in slaap brengen. Ik word voor de gek gehouden!" De huisarts - inmiddels daar aangekomen -  deelde mijn mening. We hebben de pompen niet aangelegd. Vijf maanden later leeft ze nog!"

Kun je eens een werkdag omschrijven?

Petra: "In de zorg is geen dag hetzelfde.Vaak sta ik rond 09:00 bij mijn eerste cliënt en help ik met wassen en aankleden. Natuurlijk observeer ik veel en kijk ik of er actie moet worden ondernomen. Pas als dat niet zo is, ga ik naar de volgende cliënt. Meestal heb ik contact met de huisarts over de conditie van de cliënt. Zijn er meer medicijnen nodig of moeten wijzigingen worden doorgevoerd? Soms bel ik met het ziekenhuis. Ik werk veel samen met de wijkteams van Allerzorg. Als palliatief team hebben wij een adviserende rol en zijn we een vraagbaak voor de wijkteams. Zo samenwerken met verschillende mensen maakt het werk erg leuk!"

Welke persoonlijke ontwikkeling heb jij doorgemaakt bij Allerzorg?

Petra: "Ik ben gestart in de wijkverpleging en heb - na diverse cursussen - de overstap gemaakt naar de palliatieve zorg. Op dit moment volg ik een post hbo-opleiding in de palliatieve zorg. Dit loopt via  Allerzorg. Verder ben ik de laatste jaren heel goed geworden in netwerken met andere organisaties, zoals met huisartsen en ziekenhuizen."

Allerzorg wil mensen zorg bieden op de plek waar zij zich thuis voelen. Wat geeft jou nu een gevoel van thuis bij Allerzorg?

Petra: "Ik kan mezelf zijn. Ik doe werk wat bij me past en wat ik leuk vind, ik heb zelf inspraak over mijn planningen en heb binnen de kaders voldoende vrijheid om me te bewegen. En dat voelt voor mij als thuiskomen."

Bij Allerzorg vinden we het belangrijk om te innoveren en specialiseren. Wat vind jij vernieuwend bij Allerzorg?

Petra: "Twee jaar geleden zijn we samen met de wijkteams een infuusteam gestart. We halen hiermee vaak mensen naar huis die in het ziekenhuis behandeld worden met antibiotica.  Dat zijn niet altijd palliatieve cliënten, maar bijvoorbeeld ook mensen met een bacteriële infectie. Dat we deze mensen nu thuis kunnen behandelen, is vernieuwend. Daarnaast is Allerzorg in Groningen uitgebreid. Naast wijkverpleging en palliatieve zorg zijn er nu ook kindzorg en begeleiding. Er is ook uitbreiding van casemanagement dementie en er zijn meer verpleegkundig specialisten. Dat zijn dus allemaal Allerzorg collega's met een eigen specialisme, dat vind ik wel heel vernieuwend."

Wat zou je tegen je toekomstige collega willen zeggen?

Petra: "Ik heb natuurlijk al de leukste baan bij Allerzorg, die geef ik niet meer weg. Allerzorg is echt een leuke innovatieve zorgorganisatie waar je jezelf kunt zijn. Dus kom vooral!"

De zorg zit gewoon in mijn hele wezen, dat voelt voor mij niet als werk! 

Petra de Vries
PTZ coördinator | Palliatieve zorg

Lees het verhaal van Petra
Petra
Onze nieuwste vacatures

{{offer.title}}

  • {{offer.department.split('Allerzorg | ').join('')}}
{{offer.city}}Bekijk vacature