Heb je een vraag?
Annelies Gijsbertsen & Sanna Martens
Werkzaam bij Allerzorg sinds: 2010 (Sanna) en 2013 (Annelies)
Waarom ben je bij Allerzorg komen werken?
Sanna: “Tien jaar geleden werd ik door een oudcollega getipt om bij Allerzorg te gaan werken. We kwamen allebei uit de ziekenhuiswereld, zij vertelde mij wat er allemaal mogelijk is ná het ziekenhuis, in de thuiszorg dus. Dat vond ik erg interessant. Bij Allerzorg kreeg ik daarnaast ook nog eens de kans om een team op te starten, in de rol van teamcoördinator. Ik kreeg de ruimte om zelf te bedenken wat ik nodig had en dat trok mij enorm aan. In korte tijd ben ik doorgegroeid naar regiomanager en uiteindelijk in de rol van zorgspecialist van de divisie Kind & Gezin terechtgekomen.”
Annelies: “Inmiddels werk ik alweer zeven jaar bij Allerzorg. Ook ik heb hiervoor in het ziekenhuis gewerkt. Mijn oudcollega's zeiden altijd al dat ik meer moest gaan doen met leidinggeven. En dat wilde ik zelf ook graag. Via indeed.nl vond ik een vacature als teamleider bij Allerzorg. Dat ben ik gaan doen en ben uiteindelijk doorgegroeid naar teamcoördinator regio Midden Nederland. In die rol kon ik de teams opzetten. En nu ben ik samen met Sanna zorgspecialist bij de divisie Kind & Gezin.”
Sanna: “Er is een groot verschil tussen werken in een ziekenhuis en werken in de thuiszorg. In het ziekenhuis ben je vooral heel hard aan het rennen door de gangen en ben je veel bezig met de technische kant van zorg, zoals een infuus aanbrengen of medicatie toedienen. Er is weinig tijd voor persoonlijke aandacht. In de thuiszorg ben je bezig met één op één zorg. We stellen ouders gerust, geven vertrouwen, en zetten ze weer in hun kracht. We kunnen écht de tijd nemen voor het individuele kind. En dat is geweldig, daar doe je het voor.”
Wat vind je het mooiste aan jouw werk als zorgspecialist bij Kind & Gezin?
Sanna: “De passie van onze mensen voor hun werk, daar geniet ik elke dag weer van. Laatst zijn we met het hele team naar een uitvaart geweest. Heel verdrietig natuurlijk, maar de positieve feedback van de ouders maakt mij dan weer heel trots. Daar haal ik echt voldoening uit. Maar ook kan ik genieten van de verschillen tussen de regio’s bij Kind & Gezin. Iedere teamcoördinator krijgt de ruimte om zijn of haar regio zelf in te kleuren. Mooi om te zien hoe goed dat uitpakt. Tot slot word ik erg blij van de samenwerking tussen mij en Annelies. We vullen elkaar goed aan.”
Annelies: “Dat ik in deze rol het verschil kan maken voor zieke kinderen thuis. Dat doe ik natuurlijk niet alleen. Het is een teamprestatie die we samen met al onze fantastische zorgverleners neerzet. En ook de samenwerking met ziekenhuizen vind ik mooi. Wij kunnen met z’n allen de zorg beter maken in Nederland. Niet vanuit eigen belang, maar omdat ik weet hoe belangrijk het is. Fantastisch om daar aan te mogen bijdragen.”
Wat maakt jou ontzettend trots?
Annelies: “Het allertrotst ben ik op onze zorgverleners op de werkvloer. Zij zijn het die de fantastische zorg bij complexe casuïstiek bieden. Zij zijn gemotiveerd en voelen zich verantwoordelijk. Ook al komen ze soms bij gezinnen thuis met ingewikkelde problemen. Soms hebben onze mensen wekelijks hele ingewikkelde gesprekken tijdens een huisbezoek. Maar dat weerhoudt ze niet om gemotiveerd te blijven."
Sanna: “Daar sluit ik me helemaal bij aan. Die passie en empathie die ze hebben voor de gezinnen, elke dag weer. We hebben echt pareltjes in huis. Er is ook ruimte om te groeien en je ziet onze medewerkers ook daadwerkelijk groeien.”
Kun je iets vertellen over de mensen in jouw team(s)?
Annelies: “We hebben in alle regio’s verschillende teams, ieder met hun eigen samenstelling en eigen cultuur. Het aanbod van zorgvragen verschilt ook per regio. En daar heb je dus ook verschillende mensen voor nodig. Het zijn allemaal goed opgeleide mensen die elkaar versterken in de teams.”
Sanna: “Bij Kind & Gezin moet je wel dat extraatje hebben. Kijk, de handelingen moet je kunnen, maar als kinderverpleegkundige moet je je ook kunnen inleven in de situatie van een gezin. Empathie is van groot belang in deze rol. Een sonde inbrengen is bijvoorbeeld niet ingewikkeld. Maar een kind met een sonde en die iedere keer weer opnieuw moeten inbrengen, dat vergt ook andere kwaliteiten. En wat betekent een ziek kind voor het gezin, voor de broertjes zusjes? Hoe kun je die erbij betrekken? Hoe heeft een gezin er zo min mogelijk hinder van? Je moet echt anders leren kijken.”
Annelies: “Helemaal mee eens, dat moet je in je hebben. Dat is iets dat van jongs af aan in je moet zitten. Je wilt het verschil maken voor een kind en gezin en daar heel gedreven in zijn. Dit is geen kunstje. Dat voelen kinderen aan.”
Wat maakt jouw de divisie Kind & Gezin uniek?
Sanna: “We zijn niet alleen met het kind bezig, maar met heel het gezin. Wij onderscheiden ons doordat wij integrale zorg kunnen bieden. Ondanks alle wet- en regelgeving, blijven wij toch met de menselijke maat meten. Wij kijken integraal: wat is er echt nodig en wat is er allemaal mogelijk?”
Annelies: “Allerzorg heeft daar grote stappen in gezet de afgelopen jaren. Wij hebben ons veel meer aangesloten bij verschillende brancheorganisaties en hebben een sterk netwerk voor integrale kindzorg. Hierdoor kunnen we betere zorg bieden voor kinderen en gezinnen.”
Kun je iets vertellen over de mogelijkheden tot (persoonlijke) ontwikkeling binnen deze divisie?
Sanna: “Via Allerzorg kun je de opleiding tot kinderverpleegkunige volgen. Zowel op mbo- als op hbo-niveau. Maar je kunt je ook verdiepen in andere aandachtsgebieden. Zoals huiselijk geweld, terminale zorg of als werkbegeleider. Je krijgt hier de ruimte om zelf te groeien, binnen jouw verantwoordelijkheden. Van laag complexe zorg tot hoog complexe zorg. Maar ook de sociale aspecten eromheen, zoals hoe voer je lastige gesprekken met ouders? Je kunt ook groeien in leiderschap: hoe neem je leiding, hoe stuur je een team aan? Sommige collega’s geven het aan waar ze zelf in willen groeien. Soms ontdekken wij zelf een talent bij iemand. Wij zien onze medewerkers en hun individuele kwaliteiten.”
Annelies: “Elk team heeft verschillende talenten nodig om goed team te zijn. Ik vind het leuk om dat te ontdekken. Daarin vullen Sanna en ik elkaar ook aan. Onze verschillen geven ons kracht! Dat zien we ook graag terug in onze teams.”
Bij Allerzorg vinden we het belangrijk om steeds te blijven innoveren en specialiseren. Kun je voorbeelden geven van wat jij vernieuwend vindt bij Allerzorg (binnen Kindzorg)?
Sanna: “Ik vind het vooral vernieuwend dat wij als Allerzorg kinderen veel sneller thuis kunnen behandelen. Bijvoorbeeld kinderen aan de beademing of met een antibiotica kuur, die hoeven niet meer naar het ziekenhuis hiervoor. Of te vroeg geboren kinderen met sondevoeding. Dat kunnen wij thuis. Ook kinderen met een hartafwijking die hiervoor een operatie moeten ondergaan, hoeven nu niet meer weken van tevoren al in het ziekenhuis te zijn. Wij verzorgen die overbrugging. En er zijn zo nog veel meer ontwikkelingen waar wij maar al te graag op inspringen, om zo kinderen sneller uit het ziekenhuis naar huis te krijgen.”
Annelies: “Wij geven ook terminale zorg. Thuis sterven kan ook. Dat vraagt ook weer een andere vorm van zorg en andere competenties. Dat is de laatste jaren toegenomen en is nog steeds volop in ontwikkeling. Welke patientenpopulatie kan eerder naar huis vanuit het ziekenhuis? Die mensen helpen wij graag.”
Sanna: “Hiermee geven wij mensen weer regie over hun eigen leven. Meer grip op je eigen leven.” Annelies vult aan: “Weer compleet zijn als gezin. Daar waar het vertrouwd voelt. Met of zonder slangetje. Rust in het gezin. Dat is het fijnste wat er is. Het is zo’n mooi vak, ik word er elke dag een blij ei van!”
We kunnen echt de tijd nemen voor het individuele kind. En dat is geweldig, daar doe je het voor.
Annelies & Sanna
Zorspecialist kindzorg | Medische kindzorg